Τι είναι το AdBlue;
Το AdBlue είναι ένα υγρό καυσαερίων Diesel. Αποθηκεύεται σε ξεχωριστή δεξαμενή και συμπληρώνεται μέσω ενός (συνήθως) μπλε πώματος πλήρωσης που βρίσκεται είτε δίπλα στο ρεζερβουάρ καυσίμου, είτε στο πορτμπαγκάζ είτε κάτω από το καπό. Eίναι ένα υγρό που προστίθεται στα καυσαέρια των πετρελαιοκίνητων οχημάτων για να συμβάλει στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών καυσαερίων (NOx). Μετατρέπει τους επιβλαβείς ρύπους σε αβλαβή αέρια που προκαλούν λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον. Αποτελείται από ειδικές χημικές ουσίες όπως ουρία και νερό και αποθηκεύεται σε ξεχωριστή δεξαμενή στο όχημά σας.
Τι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει;
Αν και το AdBlue είναι γενικά ασφαλές, μπορεί να προκαλέσει ζημιές αν δεν χρησιμοποιηθεί ή δεν αποθηκευτεί σωστά. Ορισμένες από τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν:
1.Καταστροφή ή βούλωμα στο DPF
2.Βλάβη στο σύστημα SCR:
- Αν χρησιμοποιηθεί AdBlue χαμηλής ποιότητας ή αναμειχθεί με άλλες ουσίες, μπορεί να βλάψει τον καταλύτη SCR.
- Αν το AdBlue παγώσει (κάτω από -11°C), μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους σωλήνες και τις αντλίες του συστήματος. Αν και τα συστήματα SCR έχουν συχνά θερμαντικά στοιχεία για να αποτρέψουν αυτό το πρόβλημα, αν αυτά τα θερμαντικά στοιχεία αποτύχουν, μπορεί να υπάρξουν ζημιές.
3.Διάβρωση:
- Αν το AdBlue έρθει σε επαφή με μεταλλικές επιφάνειες ή μέρη του κινητήρα που δεν είναι σχεδιασμένα να το αντέχουν, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα συστήματα καυσίμου και το σύστημα εξάτμισης.
4.Μηχανικές Βλάβες:
- Αν το AdBlue εισχωρήσει σε δεξαμενές καυσίμου ή συστήματα καυσίμου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μηχανικές βλάβες. Το AdBlue δεν είναι καύσιμο και η ανάμειξή του με το πετρέλαιο μπορεί να καταστρέψει τα συστήματα ψεκασμού καυσίμου και τους κινητήρες.
5.Ζημιά στους Αισθητήρες:
- Το AdBlue μπορεί να προκαλέσει ζημιές στους αισθητήρες ανίχνευσης και στους εγχυτήρες του συστήματος SCR αν δεν καθαρίζεται σωστά ή αν υπάρχει μόλυνση στο σύστημα.
Για να αποφευχθούν αυτές οι ζημιές, ακολουθήστε πιστά τις συμβουλές του παππού εδώ