26 Απρ

Το σύστημα εξάτμισης του αυτοκινήτου σας μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν παρατηρείτε μείωση της απόδοσης του κινητήρα ή όταν σκέφτεστε την προσωπική σας ασφάλεια, αλλά στην πραγματικότητα έχει τεράστια σχέση και με τα δύο. Το σύστημα εξάτμισης έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά των αερίων καύσης από τον κινητήρα στον περιβάλλον αφού πρώτα μειώσει τα επιβλαβή αέρια – καυσαέρια. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε το σύστημα εξάτμισης σε καλή κατάσταση τόσο για τον κινητήρα, όσο και για την δική σας ασφάλεια λοιπόν.

Δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε αυτό; Είναι πολύ απλό!

Αναμμένο «λαμπάκι».

Η ειδική λυχνία στο καντράν μπορεί να ανάψει για διάφορους λόγους, αλλά όλοι σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο με το σύστημα της εξάτμισης. Αν το λαμπάκι είναι αναμμένο, υπάρχει σαφέστατα κάποιο πρόβλημα. Μην το αγνοείτε! Το ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης (OBD) έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τα εξαρτήματα του κινητήρα και του συστήματος εξάτμισης και σας προειδοποιεί όταν αρχίζουν να υπολειτουργούν ή να καταστρέφονται. Μπορεί η αιτία να είναι κάτι απλό, όπως ένα χαλαρό καπάκι καυσίμου ή κάτι σοβαρότερο όπως δυσλειτουργία κινητήρα, αισθητήρων οξυγόνου ή καταλύτη. Συστήνουμε να κάνετε πρώτα έναν έλεγχο του κώδικα σφάλματος και στη συνέχεια να επιδιορθώσετε το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, μην το αγνοείτε καθώς η αναβολή θα επιδεινώσει σίγουρα την αρχική βλάβη.

Επισκευάστε τα κατεστραμμένα εξαρτήματα αμέσως.

Διαρροές του συστήματος εξάτμισης λόγω σπασίματος των σωληνώσεων, κατεστραμμένα αξεσουάρ όπως τα λάστιχα, οι σφυκτήρες, τα σπιράλ κλπ οδηγούν όλο το σύστημα σε δυσλειτουργία. Επισκευάστε αυτές τις απλές βλάβες αμέσως για να μην δημιουργήσουν προβλήματα σε πολύ πιο ακριβά εξαρτήματα όπως η ίδια η εξάτμιση ή ο καταλύτης που είναι συνδεδεμένος με αυτή.

Έρχεται το καλοκαίρι… Ταξιδέψτε ασφαλείς και κρατήστε τα χρήματα για τις διακοπές σας!