01 Φεβ

Συνήθης διάρκεια ζωής του καταλύτη.

Ο μέσος όρος ζωής ενός καταλύτη υπολογίζεται στα 100.000 χιλ. Αλλά στην πράξη αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες βασικότεροι των οποίων είναι:

  • Ο τύπος, το μοντέλο και ο κυβισμός του αυτοκινήτου.
  • Ο τρόπος οδήγησης
  • Η γενικότερη κατάσταση του αυτοκινήτου και η σωστή συντήρησή του.

 

Όταν ο καταλύτης αρχίζει να δυσλειτουργεί.

Όταν ο καταλύτης του οχήματός σας λειτουργεί σωστά, δεν θα παρατηρήσετε καν την παρουσία του. Όταν αρχίσει να δυσλειτουργεί, τότε σίγουρα θα το καταλάβετε. Το πιο συνηθισμένο σημάδι ενός προβλήματος του καταλύτη σας είναι μια ενοχλητική μυρωδιά που θυμίζει σάπια αβγά.

Κάρτα καυσαερίων – διαγνωστικό τεστ.

Με ένα διαγνωστικό τεστ καυσαερίων θα βεβαιωθείτε από τις μετρήσεις των ρυπογόνων εκπομπών του οχήματος σας ότι ο καταλύτης σας δεν επιτελεί τη λειτουργία του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καταστροφή του οφείλεται σε εναπόθεση ουσιών που φράσουν τον καταλύτη ή σε σπάσιμό του λόγω μηχανικής πίεσης.

 

Αντικατάσταση καταλύτη.

Από τη στιγμή που διαγνώσθηκε ότι ο καταλύτης δυσλειτουργεί επιβάλλεται η αντικατάστασή του, ώστε να εκπέμπετε τους επιτρεπόμενους ρύπους. Επιπρόσθετα, εάν συνεχίσετε να οδηγείτε με κατεστραμμένο καταλύτη, κινδυνεύετε με απώλεια ισχύος του κινητήρα, καταστροφή του υπόλοιπου συστήματος της εξάτμισης (εάν ο καταλύτης σας έχει σπάσει) αλλά και με αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Επιλογή ενός καταλύτη αντικατάστασης.

Δεν συνίσταται να αντικαθιστάτε τον καταλύτη σας με μεταχειρισμένο και οι λόγοι είναι ευνόητοι. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την κατάσταση ενός μεταχειρισμένου καταλύτη και ο κίνδυνος να παραμείνετε εκτός ορίων εκπομπών, αμέσως μετά ή σύντομα μετά την τοποθέτησή του είναι τεράστιος. Στις αντιπροσωπείες μπορείτε να βρείτε τους original καταλύτες οι οποίοι όμως στοιχίζουν μερικές εκατοντάδες ευρώ. Εναλλακτικά, κυκλοφορούν aftermarket καταλύτες για όλους τους τύπους οχημάτων.

Πόσο κοστίζει ένας πραγματικά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ καταλύτη.

Οι aftermarket καταλύτες που κυκλοφορούν θα σας μπερδέψουν πιθανά, καθώς υπάρχει περίπτωση να βρείτε τον δικό σας σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ποτέ ότι ο καταλύτης πρέπει να περιλαμβάνει πολύτιμα μέταλλα, Λευκόχρυσο, Πλατίνα και Ρόδιο προκειμένου να επιτελέσει το σκοπό του. Ένα γραμμάριο αυτών των μετάλλων κοστίζει από 27-52 ευρώ / gr χωρίς να υπολογιστεί η επεξεργασία, η διαδικασία επίστρωσης του καταλυτικού υποστρώματος και η μετέπειτα παραγωγική διαδικασία, μέχρι την ολοκλήρωση του προϊόντος. Στην γενική εικόνα προσθέστε το γεγονός ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες καταλυτών, συνυπολογίζουν στην τιμή του τελικού προϊόντος την πιθανότητα αύξησης στην τιμή των πολύτιμων μετάλλων που ποζάρουν πρώτα σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Οι πολύ φθηνοί καταλύτες είναι υποστρώματα χωρίς πολύτιμα μέταλλα και αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώνετε για ένα διάστημα πολύ περισσότερη βενζίνη καθώς αρχικά ο αισθητήρας Λ θα «σώζει» τις εκπομπές σας. Σύντομα, θα χρειαστείτε και πάλι αλλαγή του καταλύτη σας.

Στην ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΑΒΕΕ, ύστερα από πολύμηνες έρευνες/δοκιμές και σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, μπορούμε πλέον να σάς προσφέρουμε τον οικονομικότερο ΠΟΙΟΤΙΚΟ καταλύτη της αγοράς, όχι μόνο με εγγύηση καλής λειτουργίας αλλά και με εγγύηση ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ!

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Platinum, οι καταλύτες των αυτοκινήτων μας είναι υπεύθυνοι για την «μετατροπή περισσότερων από 12 δισεκατομμυρίων τόνων επιβλαβών αερίων παγκοσμίως».